Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że z powodu chorób sercowo-naczyniowych do 2030 r. będzie umierać około 23,6 miliona osób. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
[...] podaży protein, deficytu kalorycznego (tworzonego treningiem i/lub dietą), jednak kolosalne znaczenie może mieć też zapewnienie odpowiedniej podaży witamin. Przykładowo, witamina B6 jest związana z regulacją stężenia glukozy w wątrobie. Osoby mające braki witamin mogą spodziewać się spowolnienia efektów odnoszonych dzięki diecie, a nawet [...]
[...] Charakteryzuje się czerwono-pomarańczowym kolorem i wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Właściwości astaksantyny Astaksantyna, podobnie jak inne karotenoidy (w tym m.in. witamina A, czy luteina), jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Podobnie też jak inne związki z tej grupy nadaje (w zależności od m.in. stężenia) czerwone, niekiedy [...]
[...] się wysokim zagęszczeniem substancji o aktywności biologicznej, które kreują zarówno jego smak, jak i właściwości prozdrowotne. Zalicza się do nich antyoksydanty, takie jak witamina C, flawanole, czy antocyjany. Liczne związki bioaktywne zawierają również kwiaty czarnego bzu, z których ekstrakty często występują w parze z produktami pozyskanymi [...]
[...] plastry robią się takie gumiaste i niezbyt przyjemne, więc odradzam. Skład Woda, olej kokosowy 23%, skrobia modyfikowana, sól morska, aromat goudy, barwnik: karoteny; witamina B12. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 295 kcal Tłuszcz: 23 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g) Węglowodany: 22 g (w tym cukry: 0 g) Białko: 0 [...]
O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]
Wiemy, iż szanse przeżycia infekcji SARS-2 są znacząco większe przy dużej, regularnej podaży witaminy D (nawet ponad 10000 IU dziennie przez kilka dni, następnie stosuje się dawki podtrzymujące 2000-4000 IU dziennie). Podsumowanie Jak widać, infekcja COVID wiąże się ze spadkiem nasycenia krwi tlenem, wzrostem stanu zapalnego i występowaniem [...]
RSV, czyli syncytialny wirus oddechowy (z ang. respiratory syncytial virus) może być jednym z najpowszechniejszych czynników wywołujących przeziębienie w okresie jesiennym i zimowym. „Może”, ponieważ większości osób przeziębionych nie poddaje się szczegółowej diagnostyce. Spektrum objawów jest dosyć uciążliwe, a sytuację komplikuje jeszcze brak [...]
[...] w kondycji tych tkanek. Wśród związków o wyjątkowym znaczeniu w tym kontekście, jednak dostarczanych do organizmu w stosunkowo niewielkich dawkach, występuje między innymi witamina B7, czyli biotyna. Wpływ biotyny na kondycję paznokci Biotyna należy do witamin z grupy B, a jedną z najbardziej znanych jej ról jest udział w kształtowaniu [...]
[...] przypaść do gustu mogą w postaci schłodzonej. Dodatki takie jak witaminy mogą natomiast ułatwić bilansowanie codziennych jadłospisów oraz regulowanie stanu odżywienia. Przykładem jest witamina C, która nie tylko spełnia swoje funkcje w organizmie (np. antyoksydacja, synteza kolagenu), ale jeszcze dodatkowo usprawnia wchłanianie żelaza z diety.
[...] krzepnięcie krwi. Nie należy sięgać po leki, jeśli nic nam nie dolega, a podawanie witamin powinno wynikać z potrzeby uzupełniania braków dietetycznych. Przykładem jest witamina D, której większość polskiej populacji ma zdecydowanie za mało w okresie jesienno-zimowym. Badanie naukowe Naukowcy chcieli ustalić, czy diklofenak sodowy pomoże w [...]
Układ odpornościowy jest złożonym "systemem", który musi poradzić sobie z wieloma, zagrożeniami i wirusami. Jego głównym zadaniem jest dbanie o utrzymanie zdrowia. Trudno określić jednoznacznie, jaki narząd najbardziej odpowiada, za naszą odporność. Kompleksowo tworzą ją jelita, szpik kostny, śledziona, węzły chłonne i grasica, jako te [...]
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]
Niektóre osoby zdecydowanie częściej od pozostałych „łapią” przeziębienia. Stan wzmożonej podatności na nie znacząco utrudnia życie, gdyż uniemożliwia zarówno naukę, jak i pracę, czy dobrowolne aktywności w czasie wolnym, a także uprzykrza relacje międzyludzkie. Istnieje szereg czynników, które osłabiają odporność organizmu, zatem warto zadbać [...]
Ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów ma duży związek z dietą. Sposób żywienia może zarówno przyspieszyć rozwój komórek nowotworowych, czy doprowadzić do przerzutów, a także zadziałać może ochronnie. Dzięki coraz liczniejszym obserwacjom coraz więcej wiadomo na temat różnych sposobów żywienia i produktów spożywczych, a także różnych [...]
Koenzym Q10 szczególnie rozpoznawany jest przez osoby zainteresowane branżą anti-aging, a także przez osoby leczące np. chorobę wieńcową. Jest to związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie [...]
[...] wybrać napój, w którym jest nieco mniej wapnia, ale za to jest w lepszej, bardziej przyswajalnej formie. Weź też pod uwagę ilość innych składników odżywczych, takich jak witamina D i białko. Kto zwykle wybiera napoje roślinne? Jeśli stosujesz dietę wegańską, to z pewnością napoje roślinne są znaną Ci alternatywą dla mleka krowiego. [...]
Słodkie ziemniaki, znane także jako bataty, są bardzo wszechstronnym i pożywnym, pełnym witamin i minerałów produktem. Często wspomina się o ich właściwościach przeciwnowotworowych i wspierających układ odpornościowy, jelita, oczy i mózg. Są uprawiane na całym świecie i występują w różnych rozmiarach i kolorach, w tym pomarańczowym, białym i [...]